WELKE CAMERA KIES IK?

In deze blog neem ik je mee in de mogelijkheden als het gaat om de keuze van je fotocamera. Ik bedenk mij tijdens het schrijven van deze blog dat ik mij op glad ijs begeef….. er is namelijk niks zo persoonlijk als de keuze voor een fotocamera. Ik ga een dappere poging doen jou wegwijs te maken in de mogelijkheden en mijn ervaringen hierin.

Zelf kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera omstreeks 2010. Dit was een Sony Alpha 33. Waarom een Sony? Nou… eigenlijk omdat de man in de winkel mij die aanraadde…. En de prijs was goed. Tsja, als je net begint met fotograferen, hoeveel weet je dan? Dan ga je toch af op de deskundigheid van de verkoper. En dat pakte gelukkig heel goed uit, supergelukkig was ik met mijn Sony! Wat ik namelijk van tevoren niet wist was dat de spiegelreflex camera’s van Sony eigenlijk best wel een technisch hoogstandje waren voor de beginnend (professioneel) fotograaf. Er zaten superveel handige functies op die het mij makkelijk maakten de camera snel onder de knie te krijgen. Dat was dus een schot in de roos! Maar helaas, de liefde voor Sony was maar een kort leven beschoren. Ik besloot namelijk al snel dat ik mij verder wilde professionaliseren en ik ging de opleiding voor Vakfotograaf volgen aan de Fotovakschool. Een collega fotograaf (die de Fotovakschool al had gedaan) vertelde mij dat het op school gemakkelijker zou zijn om te kiezen voor Nikon of Canon, omdat dit qua aansluitingen op mijn camera  (bij bijvoorbeeld studiofotografie) en uitleg door de docent gemakkelijker zou zijn, omdat daar iedereen Canon of Nikon heeft. Dus verkocht ik mijn geliefde Sony (gelukkig wel aan een collega op mijn werk, kwam ‘ie toch nog goed terecht voor mijn gevoel) en schafte ik een Canon spiegelreflexcamera en lenzen aan. Achteraf gezien had ik het ook prima gered met mijn Sony op de Fotovakschool, maar ben dus sinds 2012 helemaal overgestapt naar Canon. Waarom Canon? Nou, omdat een collega fotograaf waar ik veel mee samenwerkte deze ook had en leek mij wel handig qua uitleg enzo. Geen hele indrukwekkende argumenten dus…. Maar ik ben wel erg blij met mijn keuze. Maar goed, in deze blog gaat het niet alleen om mijn persoonlijke smaak, ik wil je juist door het hele keuzeproces heen loodsen. Maar dan weet je in ieder geval hoe mijn keuzes tot stand zijn gekomen. Dat waren geen heel weloverwogen keuzes, maar hebben uiteindelijk wel goed voor mij uitgepakt. Inmiddels fotografeer ik al weer 10 jaar en kan ik je in dit blog een hoop vertellen uit eigen ervaring en hoop jou er als beginnend fotograaf een eindje mee op weg te helpen.

Budget
First things first. Voordat je je gaat verdiepen in camera’s en objectieven is het verstandig je budget te bepalen. Het kan namelijk nogal snel uit de hand lopen als je eenmaal op zoek gaat naar je camera. Camera’s zijn er in alle soorten en maten én in alle soorten prijsklassen. Vergeet daarbij niet de objectieven (duur woord voor lenzen), die kunnen ook heel erg in prijsklasse verschillen. Denk daarom eerst even goed na wat je in totaal kunt uitgeven aan jouw nieuwe set.

Soort camera
In de praktijk gebruikt 99% van de trouwfotografen een spiegelreflexcamera. Maar dit hoeft uiteraard niet! Er zijn zo veel verschillende camera’s te koop. Je kunt zelfs al heel goed fotograferen met je smartphone! Maar grofweg zijn er denk ik twee keuzes te maken: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Ik bespreek de verschillen.

Spiegelreflexcamera
Een spiegelreflexcamera is groter en je camera heeft een spiegel (vandaar de naam…). Je kijkt dus door de lens van de camera. De spiegelreflexcamera is wat zwaarder dan een systeemcamera, maar heeft vaak meer opties voor gebruik. Een wat zwaardere camera wordt door sommigen juist als prettig ervaren, het ligt stabieler in de hand. En er is veel keus in objectieven (de prijs is ook vaak gunstiger en er is meer tweedehands te verkrijgen). En wat je ziet door de zoeker van je spiegelreflexcamera is de werkelijkheid: werkelijke kleuren, dynamisch bereik en géén vertraging. De spiegelreflexcamera heeft meestal een langere accuduur dan de systeemcamera. 

Systeemcamera
Een systeemcamera heeft geen spiegel. Je kijkt op het scherm of een elektronische zoeker naar het onderwerp. Hou je van een iets compactere en lichtere camera, dan past een systeemcamera wellicht beter bij jou. Ook maakt de systeemcamera minder geluid (geen opklappende spiegel), wat ook een groot voordeel kan zijn bij trouwfotografie! Een nadeel van een systeemcamera kan zijn dat er vertraging zit tussen het beeld dat je ziet en het digitale beeld wat je krijgt als je de foto neemt, zeker als je alleen een LCD scherm hebt (en geen electronische zoeker). Qua prijs is de body van de systeemcamera vaak goedkoper dan de spiegelreflexcamera. Daarentegen is er vaak minder keus in het aantal verschillende objectieven en accesoires en zijn de objectieven relatief duur. Systeemcamera’s zijn op dit moment het meest in ontwikkeling, wat kan betekenen dat trouwfotografen in de toekomst wellicht zullen overstappen naar de (fullframe) spiegelloze reflexcamera.

Merk
De bekendste merken fotocamera’s zijn toch wel: Canon, Nikon, Sony, Olympus en Pentax. Voor welk merk je wilt gaan is natuurlijk heel persoonlijk! Welk merk je ook kiest, met de camera’s van nu kun je eigenlijk altijd kwalitatief goede foto’s maken.

Ik heb een aantal camera’s voor je op een rijtje gezet waarvan ik denk dat dit een hele goede keuze is als beginnend trouwfotograaf. Nogmaals, het blijft een heel persoonlijke keus, maar mocht je net nieuw zijn in deze wereld dan help ik je graag een stukje verder in de zoektocht, waarin de keuze enorm is!  Tip: koop alleen een camera waar een (externe) flitser op kan. Dit heet een ‘hotshoe’. Vroeg of laat wil jij een flitser gebruiken tijdens bruiloften en hoe vervelend is het als dat niet kan op je splinternieuwe camera? En kies een camera die zowel RAW als JPEG kan fotograferen. Bij RAW heb je namelijk véél meer mogelijkheden in de nabewerking.


Canon EOS 5D mark IV body (spiegelreflexamera)

De Canon EOS 5D mark IV body is bij veel trouwfotografen favoriet.  Het is een camera voor de professionele fotograaf. De 30,4 megapixel fullframe CMOS-censor zorg voor indrukwekkende resultaten. En met deze camera kun je ook 4K filmen. De EOS 5D Mark IV heeft zowel GPS, NFC en Wifi.

Hierdoor heb je geen extra accesoires meer nodig voor het versturen van je foto’s en het inzien van je locatiegegevens. Daarnaast schiet de camera 7 foto’s per seconde en kun je kiezen uit 61 autofocus punten. Ook bij weinig licht presteert de camera uitstekend vanwege de hoge maximale ISO waarde. Het 3,2 inch touchscreen zorgt voor een gebruiksvriendelijke bediening.   Een nadeel aan deze camera, het heeft geen kantelbaar scherm. 

Deze camera is verkrijgbaar bij bol.com

 

Nikon D7500 body (spiegelreflexamera)

De Nikon D7500 body is een camera met een hele goede prijs/kwaliteit verhouding. De 20,9 megapixel sensor zorg voor prachtige plaatjes. Daarnaast kun je ook aan de slag met 4K Ultra HD video’s. De camera bevat uitgebreide verbindingsmogelijkheden zoals wifi en bluetooth. Deel je foto’s direct met familie en vrienden via je smartapparaat.

De Nikon D7500 heeft een kantelbaar 3,2 inch touchscreen zodat je vanuit verschillende perspectieven kan fotograferen. De camera is ook geschikt om snelle onderwerpen te fotograferen (8 beelden per seconde).
Deze camera is verkrijgbaar bij bol.com 

 

Canon EOS 6D Mark II (spiegelreflexcamera)

De Canon EOS 6D Mark II is een camera is een krachtige fullframe spiegelreflexcamera voor zowel amateurfotografen als professionals. De camera heeft 26,2 megapixel sensor en kan filmen in full HD kwaliteit. De Canon EOS 6D mark II is een echte allrounder. Daarnaast blinkt de camera uit in gebruiksgemak. De camera is uitgerust met GPS, bluetooth, Wifi en NFC connectiviteit.

Het 180 graden kantelbare scherm zorgt ervoor dat je vanuit verschillende hoeken de perfecte foto kunt maken. De camera heeft een razendsnelle processor waardoor je geen moment hoeft te missen. Zelf heb ik de EOS 6D Mark II als tweede camera en ben er supertevreden over! Ook heeft de camera een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding (fullframe!). 


Deze camera is verkrijgbaar bij bol.com


Canon EOS R6 (systeemcamera)

De Canon EOS R6 is een fullframe systeemcamera en heeft een elektronische beeldzoeker en elektronische stille sluiter. De camera heeft 20,1 megapixels en kan filmen in 4K kwaliteit. De Canon EOS R6 is uitgerust met Wifi.  is een echte allrounder.  Met slechts 598 gram is de camera en stuk lichter dan de spiegelreflexcamera. 

Als je met de stille elektronische sluiter fotografeert, dan maak je tot maximaal 20 foto’s per seconde! De elektronische zoeker van de EOS R6 vernieuwt met maximaal 120 frames per seconde en telt 3,69 miljoen pixels. Hierdoor heb je een realistische beeld van je omgeving. Deze geavanceerde EVF geeft ook witbalans, scherptediepte en Picture Style weer, zodat je weet wat je vastlegt.

Deze camera is verkrijgbaar bij bol.com


Sony A7 III body + 28-70 mm objectief  (systeemcamera)

 

De Sony A7 III is een fullframe systeemcamera met professionele foto- en videomogelijkheden. Met deze camera met verwisselbare lens stel je dankzij de hybride autofocus supersnel scherp en mis je geen enkele foto.  

De uiterst geavanceerde hybride autofocus zorgt voor een supersnelle respons, zeer accurate voorspelling en bestrijkt een breed gebied voor betrouwbare automatische scherpstelling en tracking over een breed brandpuntsvlak van 117 punten. De Sony A7 III beschikt over Wifi, NFC en bluetooth connectiviteit.

 

Deze camera is verkrijgbaar bij bol.com

In een aparte blog ga ik uitvoerig in over de beste keuze van objectieven.

MEER
LEZEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *