WEBSITE

Toen ik zelf trouwplannen had (way back, het was nog in het analoge tijdperk!) wist ik eigenlijk maar één trouwfotograaf te verzinnen. Dat was namelijk de fotograaf van de lokale fotowinkel in de stad waar ik woonde. Ik hoef niet uit te leggen dat de tijden inmiddels behoorlijk veranderd zijn……….

Bijna al mijn aanvragen voor trouwreportages komen binnen via mijn website. Zelfs als de bruidsparen bij ons terecht komen door mond-op-mond reclame, komen de daadwerkelijke aanvragen tóch via de website. Een erg belangrijk middel dus om trouwreportages te boeken.  

Waar moet je nou op letten als je besluit dat je een website wilt? 

Er zijn natuurlijk legio aanbieders die jouw website graag voor je maken. Het servicelevel kan daarin ook nog erg verschillen. Lever jij bijvoorbeeld zelf de content aan? Of besteed je dit liever uit? Heb je zelf ideeën over het ontwerp of laat je dit liever door iemand anders bedenken? De kosten voor het laten maken van een website kan dus van redelijk geprijsd naar ontzettend veel geld oplopen. Je bent zomaar een paar duizend euro verder als je je website ontwerp geheel uit handen geeft.

Wil je liever zelf aan de slag? Dan heb ik een aantal tips voor je. Ook als je (deels) je website laat ontwerpen kan dit artikel erg nuttig voor je zijn.

Ontwerp
Alles begint met een idee. Je bent trouwfotograaf (of wilt dit worden) en hebt vast al ideeën hoe jij die vette trouwreportages voor elkaar gaat krijgen. Of je hebt al een visitekaartje met 
jouw logo en huisstijl. Ook voor je website geldt dat alles begint met een goed ontwerp. Ik heb hiervoor een paar tips (die ik zelf ook heb toegepast):
– maak een moodboard, welke elementen en kleuren wil je gaan gebruiken?
– pak een paar lege A4 vellen en ga (per pagina) met potlood een ontwerp maken. Het maakt niet zoveel uit of je wel of niet goed kunt tekenen, geloof me, ik kan niet tekenen, maar mijn uiteindelijke website lijkt verdacht veel op mijn schetsen van papier ;-). Het helpt gewoon enorm als je al een beeld hebt van wat je online wilt gaan creëren. Zelf heb ik eigenlijk gewoon mijn papieren ontwerp ‘nagemaakt’ in de sitebuilder. Ik hoefde dus niet meer na te denken wat ik wilde maken en kon mij volledig concentreren op de technische kant van het ‘bouwen’.
– verzamel alvast foto’s die je wilt gaan gebruiken voor je website in een aparte map op je computer. Je hoeft ze niet allemaal te gaan gebruiken, maar het is zoveel makkelijker om dit al bij de hand te hebben op het moment dat je je website aan het bouwen bent. Denk niet alleen aan je portfolio foto’s, maar denk ook aan jouw profielfoto’s of bepaalde logo’s of pictogrammen.
En als je besluit je website door iemand anders te laten maken? Dan kan het soms al heel veel geld schelen als jij het ‘voorwerk’ reeds hebt gedaan. 

Vind je het lastig om in je eentje een website ontwerp te maken? Volg dan bij mij de ééndaagse workshop ‘ontwerp je website’. Na deze dag ga jij de deur uit met de essentiële contouren voor jouw website én heb je je beeldbank op orde. Je krijgt tips over een effectieve opbouw van je site (do’s en don’ts, speciaal gericht op trouwfotografen, je wilt tenslotte klanten aantrekken!) en ik ga met jou meekijken als je er even niet uit komt.  Als bonus zorg ik er die dag voor dat jij weer nieuwe profielfoto’s van jezelf hebt om te gebruiken voor je website en social media, we blijven tenslotte fotografen! Dus of je nu vervolgens zelf je website wilt gaan maken of je dit wilt uitbesteden, de basis, namelijk jouw ontwerp, heb je sowieso nodig.

Kiezen van een website host.
Om een website op het internet te plaatsen heb je een website host nodig. In feite ‘huur’ je bij zo’n host een stukje computerruimte dat altijd met internet verbonden is. En er dus voor zorgt dat jij altijd te vinden bent op het wereldwijde web. Er zijn ontzettend veel aanbieders voor website hosting. Allereerst moet je een domeinnaam registeren, bijvoorbeeld www.(jouwnaam).nl. Vervolgens kies je een ‘hosting-pakket’. Het loont de moeite om prijzen te vergelijken. Let echter wel op wat je krijgt voor dit bedrag. En let ook op dat aanbieders je in het begin vaak lokken met een koopje en je het jaar erop de volledige rekening gepresenteerd krijgt. Het is mij helaas een paar keer overkomen. Ik had een aantal domeinnamen geregistreerd voor EUR 1,-/jaar. Dat was echter alleen het eerste jaar, daarna moest ik minimaal het tienvoudige betalen. Ook heb je vaak verschillende soorten hostingpakketten. Neem altijd een pakket met SSL certificaat (hiermee beveilig je je website, je krijgt dan zo’n slotje bij je URL). Een spamfilter kan ook erg handig zijn om aan te schaffen, dit scheelt je een hoop spam in je mail (via bijvoorbeeld contactformulieren op je site). Zelf heb ik diverse websites en heb ik ze bij verschillende hosts ondergebracht vanwege de aard van de websites. De ene host pas net even beter bij mijn wensen voor die specifieke website dan de andere. Het is dus altijd goed kijken wat je nodig hebt (wat zijn je plannen met de website) en welke host kan dit het beste kan bieden. Ik gebruik onder andere Your Hosting, Wix en Hosting2Go. Ze hebben eerlijke prijzen en een hele goede en vriendelijke klantenservice, je krijgt snel antwoord op je vragen.

Sitebuilder
Een sitebuilder is een programma waarmee je eenvoudig een website kunt bouwen zonder kennis van bijvoorbeeld HTML code en CSS. Je kunt kiezen uit templates die het nog eenvoudiger maken. Vaak bieden hosting pakketten een eigen sitebuilder. Een hele bekende sitebuilder is Elementor van WordPress. Als je ervoor kiest je website in WordPress te maken is deze sitebuilder een absolute must. Zelf heb ik deze website en de website van In2Weddings gemaakt met een sitebuilder.  Ik heb daardoor zelf mijn eigen websites kunnen maken en hiermee heel veel geld bespaard. De meeste sitebuilders hebben veel filmpjes (tutorials) die je kunt volgen zodat je het echt wel snel door krijgt hoe het werkt. Zelf vind ik het ook veel gemakkelijker om alles van mijn websites te weten, zodat ik een eventuele wijziging ook heel snel kan doorvoeren. Daarvoor hoef ik dan niet telkens naar bijvoorbeeld een website ontwerper (wat ook weer extra kosten met zich mee brengt).

Website optimalisatie
Het is belangrijk dat je website een hoge mate van gebruiksvriendelijk heeft voor je klant én je wilt natuurlijk snel gevonden worden in Google. Denk bij het ontwerpen van je website goed na of iets logisch is. Zou jij als klant snel snappen waar jouw website over gaat? Zijn zaken op een logische plaats te vinden en kunnen ze gemakkelijk contact met je opnemen? Vraag voordat je je site online zet aan vrienden of familie of ze willen testen. Er zijn altijd dingetjes die je zelf niet gezien hebt of zaken die logischer kunnen. Uiteraard wil je snel gevonden worden in Google, daarvoor is het belangrijk dat jij onder andere je SEO (Search Engine Optimization) dik in orde hebt op je website. Wil je meer weten over SEO? Lees dan mijn 
blog ‘Het marketingplan’

MEER
LEZEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *