SAMENWERKEN
Als fotograaf ben je misschien gewend om veel alleen aan het werk te zijn met je klanten. Toch kan het als trouwfotograaf interessant zijn om samenwerkingen aan te gaan.
Alleen fotograferen
Je kunt als fotograaf in je eentje een bruiloft fotograferen. Het heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is natuurlijk dat alle verdiensten ook helemaal voor jezelf zijn, waardoor je vaak op een ruim uurtarief uit kunt komen. Ook hoef je verder met niemand rekening te houden (tot op zekere hoogte natuurlijk), maar in principe trek je je eigen plan op de dag van de bruiloft. En hou je graag alle touwtjes in handen? Dan vind je het wellicht ook heerlijk om alles zelf te regelen, zoals bijvoorbeeld het kennismakingsgesprek en het ontwerpen van het album. Een nadeel is tegelijk dat je ook letterlijk alles alleen moet doen, heb jij een stressmoment of werkt je camera even niet? Dan is er geen back up die je op dat moment uit de brand kan helpen, je bent dan echt op jezelf aangewezen. En als trouwfotograaf moet je werkelijk van alle markten thuis zijn; uiteraard moet je kunnen fotograferen, maar daarnaast ook bezig houden met social media, financiën, administratie etc. En dat is misschien niet altijd jouw cup of tea of waar je je graag mee bezig houdt.
Second shooter
Veel trouwfotografen werken tegenwoordig met een ‘second shooter’. Een second shooter is een tweede fotograaf die jou ondersteunt in het maken van beelden tijdens de bruiloft. Zo kun je met een second shooter bijvoorbeeld afspreken om apart van elkaar te beginnen, één bij de bruid, de ander bij de bruidegom. Ook kun je uit meerdere hoeken en perspectieven foto’s maken. Of bijvoorbeeld zowel een overzichtsfoto maken als een close-up. En niet te vergeten, mocht er dan onverhoopt toch iets mis zijn met je apparatuur, dan heb je altijd de foto’s van je second shooter. Maak met je second shooter van tevoren goede afspraken wat je van hem/haar verwacht en op welke manier de foto’s aangeleverd dienen te worden! Het is verstandig een second shooter te kiezen die zoveel mogelijk bij jouw stijl van fotograferen aan sluit, want het bruidspaar wil natuurlijk wel een consistente trouwreportage. Wees van ook duidelijk naar het bruidspaar als jij gebruik maakt van een second shooter.
Duofotografen
Zelf ben ik nog een stap verder gegaan in de samenwerking, ik ben namelijk samen met goede vriendin Ilse een trouwfotografen duo en dat bevalt prima! Wij zien als grote voordeel het verdelen van alle taken die bij trouwfotografie komen kijken, het samen delen van zowel stressmomenten als mooie momenten en we blijven up to date omdat we altijd even met elkaar kunnen sparren en we houden elkaar daardoor ook altijd scherp voor eventuele verbeteringen en nieuwe ideeën. Tijdens de bruiloft zijn we heel goed op elkaar ingespeeld wat zorgt voor (meer) verrassende en originele foto’s, vaak letterlijk vanuit verschillende perspectieven. En we hebben allebei 2 camera’s, in totaal 4 camera’s dus, wij maken ons dan ook nooit zorgen dat we een tekort aan apparatuur bij ons hebben ;-). En als zich een stressmomentje voordoet hebben wij altijd het gevoel hier makkelijk mee om te kunnen gaan omdat we het samen kunnen oplossen. En gelukkig sluiten onze stijlen van fotografie naadloos op elkaar aan, waardoor het bruidspaar geen onderscheid merkt wie er heeft gefotografeerd, dat vinden wij erg belangrijk. Tegelijkertijd heeft het duo-schap natuurlijk ook mindere kanten. Beslissingen duren soms iets langer, omdat we wel allebei op dezelfde lijn willen zitten en ook niet onbelangrijk, je moet je inkomsten natuurlijk ook samen delen. Én je moet heel eerlijk tegen elkaar durven zijn, vertrouwen is het allerbelangrijkst als je met elkaar samenwerkt. Maak vooraf altijd goede afspraken en zet deze op papier! Het kan veel misverstanden en teleurstellingen achteraf voorkomen.
Videograaf
Naast het feit dat je misschien met een andere fotograaf wilt samenwerken kan het ook interessant zijn om goede contacten te hebben met een videograaf. Steeds vaker kiezen bruidsparen naast een fotoreportage ook voor een videoreportage. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het aanbieden van een voordeelpakket als je allebei boekt (zowel fotograaf als videograaf). Een goede samenwerking met de videograaf is sowieso aan te bevelen, of je elkaar van tevoren kent of niet, want je wilt elkaar tijdens de bruiloft niet constant voor de voeten lopen. Vraag daarom altijd aan het bruidspaar of er ook een videograaf aanwezig is en indien dit zo is, neem van tevoren contact met hem/haar op om afspraken te maken, zodat je elkaars niet in de weg zit tijdens het fotograferen of filmen.
Collectieven
In de trouwfotografie kom je veel zogenaamde ‘collectieven’ tegen. Het zijn vaak websites waarop trouwfotografen zich verenigen en presenteren. Het kan handig zijn je voor een aantal collectieven in te schrijven om zo meer bekendheid te krijgen en dus meer klanten aan te trekken. Ook kun je er vaak foto’s insturen en daarmee kans maken op een award. Awards zijn erg populair onder trouwfotografen, je maakt er goede reclame mee naar je publiek en het geeft vaak een stukje erkenning van je harde werk!
Er zijn diverse collectieven, ik noem er een paar:
– Masters of Dutch Wedding Photography
– ISPWP
– WPJA
– Zank You
– WPS
– The perfect Wedding
– Wedsy
– Fearless Photographers
– Bruidsfotoaward
– Wedisson awards
Overige samenwerkingen
Zelf merk ik dat bruidsparen bijna altijd als eerste (na het aanzoek) op zoek gaan naar een fotograaf. Ze hebben dan eigenlijk nog niet eens in gedachte hoe ze de dag willen gaan invullen, maar weten wel al zeker dat ze het in ieder geval vast willen leggen met een mooie fotoreportage. Als fotograaf zit je daarom vaak in het begin van het planningsproces. Zo geven wij tijdens het kennismakingsgesprek vaak nuttige tips aan het bruidspaar. En heb je bijvoorbeeld goede connecties met visagisten, bloemisten, taartenbakkers etc. dan kun je een bruidspaar daar wellicht ook aanbevelingen over doen. Andersom zou je ook willen dat anderen jou aanbevelen omdat je zulke mooie fotoreportages maakt. Hoe meer je samenwerkt, hoe groter je netwerk wordt en dus ook je bekendheid. Iets om wellicht verder uit te werken of in gedachten te houden?