KWALITEIT LEVEREN
Tsja, wanneer lever je als trouwfotograaf kwaliteit? Dat blijft altijd een lastige vraag. Want wat is precies kwaliteit? Daarvoor dook ik even de Dikke van Dale in:
kwa·li·teit (de; v; meervoud: kwaliteiten)1mate waarin iets goed is; gesteldheid, hoedanigheid, aard: de kwaliteit van deze stof2functie: in zijn kwaliteit van burgemeester3goede hoedanigheid: iem. met kwaliteiten bekwaamheid; kwaliteitsartikelen
Om maar met het eerste te beginnen, kwaliteit is dus de mate waarin iets goed is. Maar wanneer is iets goed? Wanneer jij dit goed vindt? Of als de klant dit goed vindt? Zelf denk ik dat het de combinatie daarvan is. Als fotograaf heb je vaak een eigen stijl. Die stijl moet jouw klant natuurlijk wel aanspreken, anders gaan ze je waarschijnlijk niet boeken.
Maar los van jóuw stijl en creativiteit zijn er voor jou als (beginnend) trouwfotograaf wel een aantal zaken die errug belangrijk zijn om je als professional te mogen profileren. Ik zet ze even op een rijtje.
– Scherpe foto’s
Klinkt nogal als een open deur, maar je zult nog verbaasd zijn hoeveel mensen zich fotograaf noemen, maar geen scherpe foto’s weten af te leveren. Punt één dus als het gaat om kwaliteit. Zorg dat je tijdens het fotograferen het juiste scherpstelpunt instelt en stel de juiste sluitertijd in om bewegingsonscherpte te voorkomen. Kies ook het liefst voor een camera en/of lenzen met beeldstabilisator, die helpen je ook een handje je foto’s (nog) scherper te maken. Eventueel kun je in de nabewerking je beelden nog wat scherper maken, maar dit moet alleen de finishing touch zijn en geen redmiddel voor onscherpe foto’s (want dat lukt namelijk niet). Uitzondering op het afleveren van onscherpe foto’s is als dit ook echt (vooraf) je creatieve bedoeling was. Maar elimineer verder alles wat onscherp is, ook al is de foto nog zo mooi, probeer er van te leren hoe je een volgende keer deze foto wél scherp krijgt.
Tip: stel altijd scherp op de ogen als je portretten maakt. Fotografeer je meerdere personen die niet op dezelfde ‘rij’ staan? Kies dan voor safe en ga voor een hoger diafragma getal. Welk F-getal kies je dan? Dat hangt af van de afstand die je hebt tot deze personen en je brandpunt (aantal mm van je lens). Een handige tool om je hierbij te helpen is de DOF meter. DOF staat voor: Depth of Field. Je kunt deze als app installeren op je telefoon. Probeer het maar eens: je stelt je brandpunt en de afstand tot de persoon in en de app laat je zien welk F-getal je het beste kunt gebruiken en hoe groot je scherpte gebied is. Stel vervolgens scherp op de personen op de middelste rij.
– Juiste formaat
De meeste fotografen fotograferen in RAW. RAW betekent letterlijk ‘ruw’. Fotograferen in RAW heeft als voordeel dat je achteraf de foto het makkelijkst kan bewerken. De foto bevat dan namelijk de meeste informatie waarmee je in een bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop aan de slag kunt. Om RAW bestanden überhaupt te kunnen ‘lezen’ moet je ze in een professioneel fotobewerkingsprogramma openen. Je begrijpt al, voordat je de bewerkte foto’s aflevert bij je klant moet je ze wel omzetten naar een formaat die je klant gemakkelijk kan openen. Het meest gebruikelijke formaat voor bruidsparen is JPEG. Als je je foto’s in RAW hebt bewerkt exporteer je ze vanuit je fotobewerkingsprogramma dus naar JPEG voor de klant. Je kunt uiteraard ook gelijk in JPEG fotograferen, maar je bewerkingsmogelijkheden achteraf zijn dan gering.
– Uitsnede
Ook een redelijk open deur, maar zorg ervoor dat je foto’s een nette uitsnede hebben. Over dit onderwerp valt heeeeeel veel te vertellen en hierin lopen de meningen van de professionals vaak uiteen. Ik zal hierover ongetwijfeld ook nog een apart blog gaan schrijven, maar zorg er als beginnend trouwfotograaf in ieder geval voor dat je foto’s aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Bij trouwfotografie gaat het om het verhaal, dus laat dat zien in je foto’s. Neem zeker in het begin niet al te veel risico met je uitsnede, dit kun je altijd wat extremer maken naarmate je meer ervaring hebt. Maar kijk daarentegen ook uit dat niet al je foto’s ‘braafjes’ worden, want dan wordt het wel een erg saaie reportage. Maar dat zit ‘m dan vaak meer in het perspectief dat je inneemt tijdens het fotograferen dan de uitsnede achteraf, dus probeer daar tijdens het fotograferen rekening mee te houden. Probeer ook zoveel mogelijk tijdens het fotograferen je foto’s al juist te kaderen. Door de zoeker van je camera zie jij wat het best werkt. Maar ook dat is een kwestie van ervaring opdoen. In het begin zal je hierin waarschijnlijk wat minder risico’s nemen.
Kortom: als je ervoor zorgt dat je foto’s scherp zijn, de uitsnede er netjes uit ziet en je de foto’s op een gangbaar formaat aan de klant aflevert ben je al een goed eind op weg!
Maar kwaliteit bestaat natuurlijk niet alleen uit de manier waarop jij je foto’s aflevert. Net als in alle andere beroepen krijg en behoud je alleen klanten als de rest van jouw service ook op orde is. Ook dat is kwaliteit! Ben je bijvoorbeeld goed bereikbaar? Kun je goed luisteren naar de wensen van de klant? En heb je een back up plan mocht je onverhoopt ziek zijn? Ook dit zijn allemaal aspecten die jouw kwaliteit bepalen.
Wanneer vind jij dat je kwaliteit levert? Zet het eens voor jezelf op een rijtje. Wat vind jij belangrijk en voldoe jij aan deze criteria? Het kan je belangrijke inzichten geven. Én als je zelf weet waar jij voor staat kun je dit ook makkelijk je klant uitleggen.