INSCHRIJVEN BIJ KAMER VAN KOOPHANDEL

INSCHRIJVEN BIJ
KAMER VAN KOOPHANDEL (KVK)

Misschien denk je er al heel lang over na, of ben je er net mee bezig; je eigen onderneming beginnen. Hoe dan ook, als jij je plannen echt vorm wilt gaan geven is het nodig om je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

De KvK behartigt de belangen van ondernemingen in Nederland. De KvK is het bekendst vanwege het beheer van het handelsregister. Hierin zijn alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen opgenomen. Elke startende ondernemer moet zich verplicht inschrijven in dit handelsregister. Je kunt je inschrijven vóór de start van je bedrijf tot uiterlijk één week nadat je gestart bent. Inschrijven kost zo’n EUR 50,- (tarieven). 

Rechtsvorm
Voordat je je gaat inschrijven is het goed te bepalen met welke rechtsvorm je je wilt gaan inschrijven. Als trouwfotograaf zal dit bijna altijd de rechtsvorm ‘eenmanszaak’ zijn. Als je als trouwfotografenduo aan de slag wil kan het verstandig zijn je in te schrijven als ‘vennootschap onder firma (VOF)’. 

Bedrijfsnaam
Ook is het verstandig in een vroeg stadium je bedrijfsnaam te checken. Misschien bestaat jouw bedachte bedrijfsnaam al. Dit kun je checken in het handelsregister bij de KvK. Als je je onderneming registreert bij de KvK bescherm je je handelsnaam. Dit is echter wel regio gebonden waar jij werkzaam bent, waardoor het dus voor kan komen dat jouw bedrijfs- of handelsnaam elders in het land ook gebruikt wordt. Let op, met de bescherming van je handelsnaam bescherm je niet de merken en logo’s die hieronder vallen. Een merk of logo registreer je in het merkenregister, hier zijn kosten aan verbonden.

Als je inschrijving bij de KvK rond is krijg je ook automatisch bericht van de belastingdienst over je BTW nummer. Je hoeft zelf dus geen contact op te nemen met de belastingdienst. Het BTW nummer heb je nodig om te vermelden op je facturen en je aangifte omzetbelasting (meer hierover weten? lees het hier in het blog BTW).

MEER
LEZEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *