HET BUSINESSPLAN

Voor de creatieve fotografen misschien niet het leukste onderwerp om te lezen: het businessplan. In deze blog wil ik je vertellen hoe het maken van een businessplan juist wél heel erg leuk kan zijn en je zult merken dat je creatieve brein juist helemaal ‘aan’ gaat bij het doorlopen van mijn stappenplan.

Eigenlijk is een businessplan bedoeld en noodzakelijk voor het aanvragen van een lening bij de bank. De bank wil graag in jouw businessplan kunnen lezen wat je van plan bent en of jouw plannen de moeite waard zijn om geld in te investeren. 

Als jij geen lening nodig hebt om je business te starten zou je kunnen stellen dat een businessplan dan ook helemaal niet nodig is. Toch zou ik je aanraden om juíst een businessplan te schrijven.

Waarom?
Als je het goed aan pakt kan een businessplan je al een heel eind op weg helpen met het starten van jouw onderneming. Het dwingt je om over bepaalde zaken na te denken en deze te beschrijven. Of heb je juist heel veel ideeën en gedachten? Een plan helpt je om je gedachten te ordenen en ze concreet te maken. En werk je samen met iemand anders of andere partijen? Dan is het helemaal verstandig om van tevoren zaken op papier te zetten. 

Zelf had ik geen lening nodig bij de bank, ik had mijn fotografie apparatuur en eigenlijk ‘good to go’ om te starten als trouwfotograaf. Maar met mijn achtergrond in projectmanagement vond ik het toch verstandig om eerst mijn plannen op papier te zetten. Voor mij extra belangrijk, omdat ik trouwfotografie samen met een goede vriendin zou gaan starten en het dan wel verstandig is vooraf wat zaken op papier te zetten en af te spreken. Ik merkte gaandeweg het maken van het businessplan dat steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats vielen en ik eigenlijk steeds enthousiaster werd over mijn eigen plannen, wat een mooie bijkomstigheid is uiteraard. De plannen werden door het schrijven ook steeds concreter, waardoor wij vrij snel onze onderneming konden starten, het stond namelijk stap-voor-stap beschreven in ons businessplan.

Hoe pak je dat nou aan, zo’n businessplan schrijven?Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van een businessplan. Of misschien heb je wel een vriend(in) of kennis die je is voorgegaan en je hierbij helpen. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat je alleen al bij de gedachte aan het zoeken op internet naar een voorbeeld van een businessplan een black out krijgt. Je wilt immers gaan fotograferen, geen data analyse uitvoeren in your best friend Google. Want wanneer heb je een goed voorbeeld te pakken? En waarschijnlijk ga je liever vandaag dan morgen aan de slag als trouwfotograaf, dus het zoeken naar die vriend of kennis om een afspraak in te plannen komt je misschien ook niet zo goed uit.

Voor degenen die graag direct aan de slag gaan heb ik goed nieuws! Zelf heb ik dus wel heel het internet af zitten speuren naar een goed voorbeeld van het businessplan. Een specifiek plan voor trouwfotografen heb ik helaas niet gevonden. Uiteindelijk ben ik met een voorbeeld aan de slag gegaan en heb daar een eigen versie voor trouwfotografie van gemaakt. Om jullie sneller op weg te helpen, heb ik een template gemaakt van mijn eigen businessplan. Omdat deze specifiek is gericht op trouwfotografie zal het je een stuk gemakkelijker af gaan om het plan te schrijven en het maakt het direct ook een stuk leuker. En als bonus heb ik ook nog heel veel extra tips toegevoegd in de template, zodat je het echt niet alleen hoeft te doen. 

Wat komt er onder andere aan bod in de template?
– Wat wordt mijn huisstijl? (logo, kleurgebruik etc.)
– Hoe analyseer ik de markt en wat leer ik van andere collega’s in de trouwfotografie?
– Hoe formuleer ik mijn visie, missie & slogan?
– Welke producten wil ik gaan aanbieden? (inclusief concrete voorbeelden)
– Doelen stellen op korte en lange termijn.
– Financiële gegevens;  o.a. welke prijzen ga ik hanteren? 
(met uitleg over kostprijsberekening)
– Het maken van een realistische en praktische planning. 
– Het maken van concrete afspraken met personen waar je mee samenwerkt of gaat werken.

Ik ben benieuwd of het jou ook gelukt is nóg enthousiaster te worden over je trouwfotografie na het schrijven van je eigen businessplan! 

Voor mijn templates vraag ik een kleine vergoeding, daarvan kan ik mijn website onderhouden.

MEER
LEZEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *