FOTOGRAFIE STIJLEN

FOTOGRAFIE STIJLEN

Heb jij als (trouw)fotograaf al een duidelijke stijl? Sommige fotografen hebben die gelijk, andere fotografen proberen eerst allerlei stijlen uit en ontdekken door de jaren heen vanzelf hun stijl en weer andere fotografen worstelen ermee en weten niet zo goed wat nu eigenlijk hun stijl is en lijken er niet uit te komen. Als jij met dat laatste te maken hebt wil ik je aan de hand van deze blog je alvast een eindje op weg helpen.

Is het überhaupt belangrijk om een fotografiestijl te hebben? Als trouwfotograaf zou ik zeker zeggen: JA! Waarom? Bruidsparen willen graag van tevoren weten wat ze kunnen verwachten als het gaat om hun trouwreportage en de look van hun trouwalbum. Vaak spreekt namelijk juist een bepaalde stijl het bruidspaar aan. Als jij met jouw portfolio een bepaalde look & feel kunt neerzetten is de kans groter dat het bruidspaar specifiek voor jou gaat kiezen.  En het hebben van een bepaalde stijl kan je als trouwfotograaf ook nog eens extra voordelen opleveren:
– Het bruidspaar weet waar ze aan toe zijn als ze jouw portfolio op je website bekijken, ze hebben dus een gerichte vraag naar jouw stijl van fotograferen.
– Het na bewerken van de foto’s gaat sneller, omdat je een preset kunt maken van jouw stijl en die kunt toepassen op (bijna) al jouw foto’s.
– Je kunt jouw stijl je steeds meer eigen maken en verder perfectioneren, waardoor jij steeds meer kwaliteit en consistentie kunt leveren.
– Je bent door je stijl herkenbaar geworden op bijvoorbeeld social media, mensen relateren die stijl aan jouw fotografie of herkennen direct jouw foto’s.

Wat mij is opgevallen: je stijl zegt vaak ook iets over jou, het hoeft niet persé, maar ga eens voor jezelf na; hou je van lichte vrolijke foto’s? Of ben je meer van de dramatische of juist romantische stijl? Leg je graag de spontane momenten vast of regisseer je liever het bruidspaar in de juiste positie? En in welke verhouding staat jouw stijl met jouw karaktereigenschappen? Komen deze wellicht overeen met jouw stijl van fotografie? Grappig hé? Waarschijnlijk wel namelijk. Probeer hier eens over na te denken, het kan je helpen bij het ontwikkelen van een stijl die helemaal bij jou past en jij je comfortabel bij voelt én waarbij de klant herkenning voelt met wie jij bent als fotograaf/mens én je foto’s.

Hoewel stijl een kwestie is van persoonlijke smaak ben ik van mening dat een fotografiestijl ook mode gevoelig kan zijn. Ik heb hieronder een aantal trouwfotografie stijlen op een rijtje gezet die je nu veel ziet. Stijl gaat niet alleen over kleurgebruik, maar bijvoorbeeld ook over de manier waarop je fotografeert, wát je fotografeert en welke soorten licht je gebruikt.

Reportage & Editorial
Twee heel verschillende stijlen, maar die je uitstekend samen kunt combineren in een trouwreportage. Bij reportage leg je vooral vast wat je ziet gebeuren, dit heet reportage- of ook wel documentaire fotografie. Je geeft geen directe aanwijzingen aan het bruidspaar of de omgeving, alles gebeurt, jij legt de momenten vast. Bij editorial gaat het vaker om geposeerde foto’s en detailfoto’s die bij wijze zo in een tijdschrift kunnen verschijnen. Er wordt veel aandacht besteed aan de styling en pose. Je kunt je trouwreportage interessant maken door deze twee stijlen te combineren. Die spontane momenten afgewisseld met foto’s van de details van bijvoorbeeld de ringen, schoenen of prachtig gedekte diner tafel. Ook kun je je reportage afwisselen met spontane foto’s van het bruidspaar (de lach, de traan, de trotse oma en ga zo maar door) met de wat romantischere geposeerde foto’s waarbij het bruidspaar alle aandacht heeft voor elkaar. 

Voorbeelden van reportage:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Voorbeelden van editorial:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk licht & Flitslicht 
De meeste trouwfotografen werken met natuurlijk licht. Als je veel buiten fotografeert is het werken met natuurlijk licht het makkelijkst. Maar moet je daarentegen binnen in een donkere locatie fotograferen, dan heb je al snel kunstmatig licht nodig, in veel gevallen is dat je reportageflitser. Maar over deze vorm van het gebruik van flitslicht heb ik het niet in deze blog als het gaat om een bepaalde stijl. Je hebt dan namelijk je flitslicht nodig om een goede foto te kunnen maken. Er is ook een stijl van fotografie waarbij je juíst een flitser gebruikt als creativiteit element voor je foto.  Trouwfotografen passen dit vaak toe bij bijvoorbeeld foto’s die in de avond worden gemaakt, in steegjes of als het regent (dan zie je de regendruppels extra goed). Je moet wel goed weten hoe je met de flitser om moet gaan om dit soort foto’s te maken en oefening baart in dit geval zeker kunst.

Voorbeelden natuurlijk licht:

 

 

 

 

 

Voorbeelden flits:

 

 

 

 

 

 

 

De Boho – Ibiza stijl
Op dit moment is de boho-ibiza stijl een populaire stijl bij bruidsparen. De kleding van het bruidspaar is perfect op elkaar afgestemd en de locatie is helemaal in deze stijl ingericht (denk aan lichte kleuren, mooie stoffen, veel bloemen). Meestal wordt er gewerkt met pasteltinten en is de trouwjurk deels van kant. Alle gebruikte materialen komen heel natuurlijk over. Als trouwfotograaf wil je de reportage dan ook op een zo natuurlijk mogelijke manier vastleggen, want de locaties op zich zijn al prachtig. Het is aan de trouwfotograaf om niet alleen de spontane momenten (reportage stijl) vast te leggen, maar ook zeker aandacht te hebben voor het vastleggen van alle details (editorial stijl). Het bruidspaar heeft hier namelijk veel aandacht aan besteed en wil dit ongetwijfeld in het trouwalbum terug zien. 

 Voorbeelden boho-ibiza stijl:

Aardse tinten
Met het gebruik van aardse tinten creëer je warmte in je foto’s. Aardse tinten lenen zich perfect voor portret- en trouwfotografie en geeft net dat extra romantische tintje. Foto’s in aardetinten stralen ook een bepaalde rust uit en sereniteit uit. 

Voorbeelden aardse tinten:

 

 

 

 

 

 

 


Fine art

Fine art fotografie geeft nét dat artistieke en authentieke kantje aan foto’s. De beelden (want eigenlijk is het not done om bij fine art te spreken over foto’s…..) worden zorgvuldig en met aandacht gemaakt. De fotograaf is hierbij erg gefocust op compositie, lichtinval en details.  Fine art heeft een exclusieve en luxe status binnen de fotografie en het wordt steeds vaker toegepast in trouwfotografie.

Voorbeelden fine art fotografie:

Romantisch met pastel en natuurlijke kleuren
Deze stijl kenmerkt zich vooral door het kleurgebruik en ‘zachtheid’ van de foto’s. De kleuren zijn vaak pastel gemixt met natuurlijke kleuren. Ook kenmerken de foto’s zich door de kleine scherpte-diepte (de wazige achtergrond). Het maakt de foto’s zacht en romantisch. 

Voorbeelden romantisch-pastel-natuurlijk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ben jij  nog op zoek naar jóuw stijl? Misschien heb je met deze blog wat inspiratie op kunnen doen. Blijf vooral veel fotograferen en analyseer jouw foto’s na afloop; kun je een bepaalde stijl ontdekken? Welke foto’s spreken jou aan en waarom? Op die manier kun je erachter komen wat bij jou past en wilt uitdragen in je portfolio en naar je klanten.

MEER
LEZEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *