FOTOBEWERKING SOFTWARE
Als trouwfotograaf is het jouw taak om de mooiste herinneringen van een bruidspaar vast te leggen op hun grote dag. Maar hoe zorg je ervoor dat je foto’s eruit springen en de ware emotie en sfeer van de bruiloft overbrengen? Naast dat je natuurlijk in de eerste plaats ervoor zorgt dat jouw foto’s inhoudelijk top zijn en technisch kloppen, maak jij je foto’s helemaal af door ze te bewerken met computer software.
Voordat we de inhoud induiken, wil ik eerst even uitgebreid stil staan om vooroordelen over fotobewerking de wereld uit helpen. Fotobewerking is namelijk vaak onderwerp van gesprek en kan soms tot verhitte discussies leiden. Vooroordelen die vaak gebaseerd zijn op misverstanden en onwetendheid.
1. Fotobewerking is iets nieuws
Vaak wordt gedacht dat fotobewerking een recent fenomeen is, ontstaan met de opkomst van digitale technologie. Dit is echter onjuist, fotobewerking bestaat al sinds het begin van de fotografie! In de donkere kamer werden technieken zoals het aanpassen van belichting, contrast en het retoucheren van oneffenheden al toegepast om de uiteindelijke foto te verbeteren.
2. Fotobewerking is bedrog
Er heerst een idee dat fotobewerking synoniem staat aan bedrog en manipulatie. Het is zeker waar dat sommige bewerkingen de realiteit kunnen verdraaien, je kunt het gereedschap zowel positief als negatief gebruik. Fotografen maken al decennialang gebruik van bewerkingstechnieken om de artistieke visie van hun werk te verbeteren of om technische beperkingen te overwinnen.
3. Fotobewerking maakt een slechte fotograaf goed
Een ander vooroordeel is dat fotobewerking het talent van een fotograaf kan verhullen of verbeteren. Hoewel bewerkingstechnieken bepaalde fouten kunnen corrigeren, blijft de basis van een goede foto de technische en creatieve vaardigheden van de fotograaf. het vastleggen van het juiste moment, de juiste compositie en belichting zijn cruciaal voor een kwalitatieve foto. Fotobewerking kan een foto verbeteren, maar geen wonderen verrichten ;-).
4. Fotobewerking leidt tot onrealistische beelden
Dit vooroordeel komt voornamelijk voort uit de mode- en reclame-industrie, waar fotobewerking vaak wordt ingezet om modellen ‘perfect’ te maken. Gelukkig passen de meeste fotografen de bewerkingstechnieken op een verantwoorde en ethische manier toe, met als doel het versterken van de natuurlijke schoonheid van hun onderwerp.
5. Fotobewerking is alleen voor professionals
Hoewel professionele fotografen vaak uitgebreide kennis en ervaring hebben op het gebied van fotobewerking, betekent dit niet dat het exclusief voor hen is bedoeld. Met de opkomst van toegankelijke bewerkingssoftware en mobiele apps is fotobewerking juist toegankelijk geworden voor iedereen, ongeacht hun ervaringsniveau. Iedereen kan leren hoe ze foto’s kunnen bewerken om hun eigen creatieve visie tot uiting te brengen.
Wat kun je als trouwfotograaf naar mijn mening wél heel goed doen met fotobewerking?
1. Het versterken van jouw beelden
Door kleurcorrectie, contrastversterking en andere bewerkingstechnieken toe te passen, kun je de ervoor zorgen dat jouw foto’s technisch helemaal in orde zijn. Dat is toch wel de basis van een goede trouwfotograaf. Zorg ervoor dat de kleuren natuurgetrouw overkomen, of allemaal consistent in jouw stijl worden afgeleverd.
2. Het verhogen van consistentie in je portfolio
Consistentie is een belangrijk kenmerk van een professionele trouwfotograaf. Fotobewerking software stelt je in staat om een consistente stijl en uitstraling te creëren voor al je foto’s. Door zorgvuldig je bewerkingstechnieken te kiezen, zorg je ervoor dat je portfolio opvalt en dat bruidsparen een duidelijk beeld krijgen van wat ze kunnen verwachten als ze jou inhuren voor hun bruiloft.
3. Het corrigeren van onvolkomenheden
Zelfs de meest ervaren trouwfotograaf kan te maken krijgen met de meest onverwachte situaties. Veel van deze problemen kun je later in de bewerking oplossen. Disclaimer: zorg dat je foto altijd goed belicht is en scherp is (en als het dan toch lastig is, maak het beeld liever onderbelicht dan overbelicht). Hoewel de technieken een grote vlucht nemen, is dit in de basis toch echt altijd nog nodig om alsnog een goede foto af te kunnen leveren en vaak lastig op te lossen in de nabewerking. Een compleet wit uitgeslagen (overbelichte) foto kun je beter maar verwijderen, hier valt geen eer aan te behalen. Zorg dus dat jij je basistechnieken goed op orde hebt en weet wat je moet doen in verschillende omstandigheden.
4. Het bieden van extra services en personalisatie
Naast de basisbewerkingen die jij wilt doen, kun je met fotobewerking software ook extra services en personalisatie aanbieden een je klanten. Denk hierbij aan het toevoegen van artistieke filters, mooie contrastrijke zwart-wit foto’s, het maken van fotocollages of het ontwerpen van een uniek trouwalbum. Deze extra’s kunnen je helpen om je te onderscheiden van de concurrentie en een hogere waarde bieden aan je klanten.
Voor de het bewerken van mijn beelden gebruik ik Adobe Lightroom en Adobe Photoshop.
Adobe is marktleider als het gaat om fotobewerking software en eigenlijk dé standaard voor de serieuze fotograaf.
Adobe Lightroom blinkt uit in het organiseren, categoriseren en snel bewerken van grote hoeveelheden foto’s. Je kunt namelijk werken met voorinstellingen, die je snel en efficiënt kunt toepassen op meerdere foto’s tegelijk. Tevens kun je vanuit Lightroom heel makkelijk je foto’s met je klant delen als online gallery. Ook kun je de foto’s eenvoudig exporteren voor print, web of sociale media in verschillende formaten en resoluties.
Adobe Photoshop stelt je in staat om elk aspect van je trouwfoto’s te perfectioneren, denk aan het verwijderen van ongewenste objecten zoals vlekken, vuiltjes of andere afleidende elementen. In Photoshop kun je meerdere foto’s gebruiken om tot één beeld te komen en je kunt werken in zogenaamde lagen, waardoor de mogelijkheden eigenlijk oneindig zijn.
Zelf werk ik als trouwfotograaf bijna alleen met Adobe Lightroom en gebruik ik Adobe Photoshop alleen als het echt nodig is om iets in de foto te corrigeren wat storend is.
Je kunt Adobe’s softwarepakketten vinden op hun officiële website (www.adobe.com). Om Photoshop en Lightroom te gebruiken moet je je abonneren op het Adobe Creative Cloud Photography plan. Dit plan kost EUR 12,09 per maand (prijs april 2023) en geeft je toegang tot zowel Photoshop als Lightroom, plus 20GB cloud opslag voor je foto’s.
Uiteraard zijn er online ook een aantal gratis tools te vinden als je (nog) niet wilt investeren in een betaald fotobewerking software pakket. Let wel op dat deze tools het vaak in de voorwaarden alleen toestaan om foto’s voor privé doeleinden te bewerken en niet geschikt voor commercieel gebruik.