FINANCIËN

In deze blog gaan we het hebben over geld, jawel; poen, pegels, doekoes. Het feit dat je trouwfotograaf bent of wilt worden is vaak ontstaan uit een passie voor fotografie. Misschien ben je als hobby met fotografie begonnen. Of misschien heb je het gelijk professioneel aangepakt en heb je een opleiding voor fotograaf gevolgd of ben je direct je business gestart.

Bij mij kwam fotografie op m’n pad omdat ik eens een goede camera wilde aanschaffen. Er waren toen nog niet echt mobieltjes waar je gemakkelijk foto’s mee kon maken. Toen ik die camera kocht (het werd een spiegelreflex) wilde ik er wel graag het fijne van weten en boekte er direct een cursus bij. Op de eerste cursusdag werd mij alles uit de doeken gedaan over sluitertijd, diafragma en ISO. Ik was verkocht! Wat gaaaaaf dacht ik alleen maar en ging gelijk oefenen in portretten met mijn eigen dochter. Nog geen jaar later volgde ik op zaterdag de deeltijdopleiding tot Vakfotograaf bij de Fotovakschool in Rotterdam. Vanaf toen ging het snel. Ik had een parttime baan in loondienst, maar werd gevraagd als schoolfotograaf. Dit heb ik een paar jaar (naast mijn werk in loondienst) gedaan. Duizenden kinderen heb ik gefotografeerd en daardoor ook weer heel veel ervaring opgedaan met portretfotografie.  Ik maakte mijn eigen website en kreeg ook boekingen voor andere shoots, waaronder ook bruiloften.  Samen met Fotovakschool-vriendin Ilse hebben we toen al snel besloten samen een fotografen duo op bruiloften te vormen. We doen dit nog steeds naast onze banen in loondienst, voor ons is dit de ideale combinatie. En omdat we samen werken kunnen we de taken goed verdelen. Trouwfotografie doen wij dus niet fulltime, maar wij hebben wel heel goed ons financiële plaatje in beeld. Zo weten we precies wat onze kosten zijn en wat onze uurprijs is. Wel zo fijn om te weten wat een bruiloft je nou eigenlijk oplevert aan het einde van de rit :-). 

In deze blog ga ik je op weg helpen hoe je zelf een kostprijsberekening maakt en kan berekenen wat jij als trouwfotograaf kunt gaan verdienen. 

First things first
Wat zijn jouw ambities? Wil je trouwfotograaf worden naast je baan in loondienst? Of wil je fulltime gaan fotograferen? Zoals je in mijn blog ‘het business plan hebt kunnen lezen is het heel belangrijk jezelf doelen te stellen. Wat is je korte én je lange termijn visie? Werk dit uit en koppel hier ook bedragen aan. Hoeveel bruiloften wil jij gaan fotograferen en hoeveel wil je hiermee gaan verdienen? Het gaat hierbij dus nog niet om ingewikkelde berekeningen, maar om een doel wat jij wilt behalen (aantal bruiloften / winst EUR). En stel daarbij de vraag of jouw doelen het mogelijk maken om genoeg te verdienen om van te kunnen leven? Of kun je in het begin beter ook nog inkomsten uit bijvoorbeeld loondienst hebben? 

Het basisprincipe
Eigenlijk is het heel simpel: om winst te maken (en dus een inkomen te verdienen met je trouwfotografie) moet je ervoor zorgen dat je meer omzet/inkomsten hebt dan kosten.  Hoe je winst maakt leg ik hieronder verder uit.

 

Inkomsten: uurtarief
Als fotograaf ben je niet klaar als de fotoshoot erop zit. Sterker nog, eigenlijk ben je dan nog niet op de helft, want de foto’s moeten ook nog geselecteerd, bewerkt en naar de klant verzonden worden. Hou daarom in je prijs altijd rekening met een factor 2. Dat wil zeggen dat de helft van de tijd gaat naar de shoot zelf en de andere helft naar de nabewerking en andere zaken die je moet regelen. Een tarief van EUR 100,- per uur is daarom voor een (trouw)fotograaf ook helemaal niet raar. Als vuistregel kun je aanhouden dat je voor elk uur dat je fotografeert ook een uur nabewerking moet incalculeren. Als je dan EUR 100,- per uur vraagt voor de fotoshoot betekent dit voor jou in feite dat je een uurloon over houdt van EUR 50,- bruto, (EUR 100,-/2), want je bent in totaal twee uur bezig als je een fotoshoot van een uur hebt gedaan (reistijd niet meegerekend). Van deze EUR 50,- bruto gaan nog je kosten af (zie hieronder) en betaal je daarna nog ongeveer 50% aan belastingen. Vergeet ook niet dat je de BTW die van je klant ontvangen hebt moet afdragen aan de belastingdienst, dus dat zijn geen inkomsten. Wees je dus van tevoren goed bewust van het uurtarief wat je vraagt en maak een goede kostprijsberekening. Er zullen altijd fotografen zijn die een lager tarief dan jij hanteren, maar bedenk dan wel dat dit waarschijnlijk hobbyfotografen zijn die graag een extra zakcentje willen verdienen en er niet de kost mee hoeven te verdienen. Het is daardoor soms een lastige markt, maar uiteindelijk wil je toch dat een klant kiest voor jouw kwaliteit

Kosten
Vaak denken mensen dat het ‘makkelijk verdienen’ is als je 150 euro vraagt voor bijvoorbeeld een fotoshoot van 1,5 uur, maar ze vergeten daarbij welke kosten je eigenlijk allemaal moet maken.
Ik zet er een paar voor je op een rij:
– afschrijving op je apparatuur (camera’s, lenzen, flitsers, computer, extra belichting, back-up schijven etc.). De  economische levensduur van deze apparatuur is doorgaans maar ongeveer 5 jaar.
– batterijen (voor flitsers en triggersets) 
– reis,- en parkeerkosten
– abonnement / kosten voor fotobewerkingsprogramma’s
– indirecte kosten zoals bijvoorbeeld je website, verzekeringen, zakelijke bankrekening
– hou bij trouwfotografie ook nog rekening met kosten die je maakt voor het trouwalbum (het album zelf + al de uren die je besteed aan het ontwerp!)
Foto apparatuur is niet goedkoop en vraagt, zeker in het begin, vaak een grote investering. Neem al deze kosten dus mee als je je uurprijs gaat berekenen. Hoe je dat doet, leg ik hieronder uit.

Kostprijsberekening
Zet al jouw kosten op een rijtje en maak daarmee verschillende kostprijsberekeningen. Wat kost bijvoorbeeld een uur fotograferen? Of een hele dag? Welke kosten moet je dan maken? Reken ook de indirecte kosten mee (website, verzekeringen etc). Vind je dit lastig? Tel ze allemaal bij elkaar op en deel ze door 12 (maanden). Zo heb je een idee wat je indirecte kosten per maand zijn. Schat in hoeveel bruiloften je per maand gemiddeld wilt fotograferen (dus een gemiddelde over het hele jaar) en deel daar je indirecte kosten door. Zo heb je een beetje een indicatie van je indirecte kosten per bruiloft. Als je je kostprijsberekeningen hebt gemaakt kun je voor jezelf bedenken wat je wilt overhouden aan je fotoshoot. Baseer daar je uurtarief op. Let natuurlijk wel op dat dit uurtarief ook marktconform is, anders gaat niemand je boeken uiteraard ;-). Als jij te hoog uit komt met je uurtarief, moet je bedenken of je wellicht minder kosten kunt maken, waardoor je toch de winst maakt die jij voor ogen hebt.

Veel trouwfotografen werken met vaste pakketprijzen, meer hierover lees je in dit blog.

Kort samengevat

Brutowinst =  omzet – kosten
Nettowinst = brutowinst – belastingen (hou rekening met zo’n 50%)
(en let op: ontvangen BTW moet je afdragen, betaalde BTW kun je als voorbelasting aftrekken)

Ik hoop dat deze blog je weer verder heeft geholpen om inzicht te krijgen in je financiën en daardoor keuzes kunt maken hoe jij je trouwfotografie naar the next level wilt brengen! 

 

MEER
LEZEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *