BTW
BTW is een afkorting die staat voor: belasting over de toegevoegde waarde. BTW wordt ook wel omzetbelasting genoemd. In dit artikel worden beide termen gebruikt en betekenen hetzelfde.
Bijna iedereen kent het begrip BTW wel, omdat je in het dagelijkse leven over (bijna) alle producten die je koopt of diensten die je afneemt BTW betaalt. Het gaat natuurlijk ongemerkt, maar ik leg je in deze blog graag uit hoe het BTW systeem precies werkt en wat jij er als trouwfotograaf over moet weten.
Als je als fotograaf diensten levert of een product verkoopt moet je BTW in rekening brengen aan je klant. Over producten en diensten die je inkoopt voor je onderneming kun je de BTW terugvragen. De verrekening van deze BTW regel je in de ‘aangifte omzetbelasting’. Als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ontvang je automatisch bericht van de belastingdienst over je BTW nummer. Dit BTW nummer dien je te vermelden op al je facturen die je naar je klanten verstuurd. Ook ontvang je van de belastingdienst de inloggegevens om aangifte van de omzetbelasting te kunnen doen. Je doet in principe elk kwartaal aangifte.
In Nederland bestaan er 3 BTW tarieven: 21%, 9% en 0%. Daarnaast bestaat ook nog de BTW-vrijstelling. Bij veruit de meeste producten en diensten wordt het 21% tarief gehanteerd. Op bijvoorbeeld boeken en levensmiddelen geldt het BTW tarief van 9%. Het 0% tarief geldt voor bijvoorbeeld bepaalde leveringen naar het buitenland, scheepvaart en luchtvaart. Een BTW vrijstelling geldt voor bijvoorbeeld zaken die te maken hebben met onderwijs, bepaalde medische zaken en verhuur en handel van onroerend goed. Op de site van de belastingdienst vindt je alle precieze details over de te hanteren BTW tarieven voor goederen en diensten. Ook is het verstandig de informatie van de belastingdienst eerst goed door te nemen als je besluit te verkopen aan het buitenland of uit het buitenland producten of diensten te kopen in het buitenland. Er gelden dan andere regels die je op een juiste manier moet verwerken in je BTW aangifte.
Als fotograaf gebruik je meestal het 21% tarief en het 9% tarief. Het 21% tarief bereken je over bijvoorbeeld je fotoreportage. Het 9% tarief reken je over bijvoorbeeld fotoboeken. Maar let op, het wordt interessant als jij een fotoreportage én fotoboek levert aan jouw klant. Je mag dan namelijk óók over de fotoreportage 9% BTW rekenen als je op de juiste manier het product aan je klant aan biedt! Dit kan een enorm prijsvoordeel opleveren voor jouw klant. Meer hierover lees je op de site van de belastingdienst. Tip: meer uitleg hoe je als trouwfotograaf slim kunt werken met pakketten lees je in dit blog.
BTW aangifte doen klinkt misschien lastig, maar het valt reuze mee! Veel ondernemers besteden dit uit aan de accountant, maar het is ook heel eenvoudig om dit zelf te doen. Alle informatie over BTW vind je op deze pagina van de belastingdienst.
Wat voor mij de BTW aangifte erg eenvoudig maakt is het hebben van een goede administratie. Ik gebruik hiervoor het software programma E-Boekhouden.nl. In dit programma boek en verzend je eenvoudig al je facturen. Ook kun je hierin je uren bijhouden. Als je netjes je facturen in het systeem zet rollen de gegevens voor je BTW aangifte al automatisch uit het programma. Je hoeft dan alleen nog in te loggen op de site van de belastingdienst om deze gegevens in te vullen in je BTW aangifte van het betreffende kwartaal en voilá, je BTW aangifte is weer de deur uit.
Overigens zijn er nog tal van andere software programma’s voor jouw administratie. Hierover schreef ik een blog.